افزایش ضریب هوشی ممکنه؟ آی کیو (IQ) معیاری از هوش است که بهطور کلی در فرهنگ عمومی به کار گرفته میشود. روشهای مختلفی برای اندازهگیری ضریب هوشی وجود دارد؛ تمامی این روشها نشان میدهند که میتوان با تمرین، سطح ضریب هوشی را بالا برد در این مقاله از مجله معجزه قصد داریم به بررسی سادهترین راهها برای افزایش سطح آی کیو صحبت کنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
ضریب هوشی یا آی کیو چیست؟
آي کیو مخفف ضریب هوشی (intelligence quotient) است که در واقع معیاری برای سنجش هوش و پتانسیل فکری در انسان و سایر موجودات است. مفهوم آی کیو برای اولین بار در دهه ۱۹۰۰ توسط روانشناس فرانسوی آلفرد بینه رایج شد و از آن زمان تاکنون بهعنوان معیار اولیه هوش در سرتاسر جهان تبدیل شده است.
همه افراد در هر سنی میتوانند با یکسری اصول و قوانین ضریب هوشی خود را افزایش دهند.
روشهای افزایش ضریب هوشی در منزل
۱. یک ساز برای نواختن یاد بگیرید
پژوهشها نشان میدهد که نوازندگان در مقایسه با سایر افراد دارای حافظه کاری بهتری هستند. بر اساس این نظریه میتوان متوجه شد که آموختن یک ساز میتواند در افزایش ضریب هوشی تأثیر مثبتی بگذارد. برای این کار کافیست در زمانهایی که وقت آزادی دارید شروع به یادگیری یک ساز کنید و به مرور میزان هوش خود را بالا ببرید.
۲. فعالیتهای تقویت حافظه را تمرین کنید
بسیاری از فعالیتها، از جمله بازی با کلمات و اعداد میتوانند حافظه کاری و مهارتهای استدلالی شما را بهطرز شگفتآوری بهبود ببخشند. پزشکان بسیار زیادی بازیهای تقویت حافظه و هوش را برای افزایش چابکی و بهره هوشی در بیماران مبتلا به آلزایمر توصیه میکنند.
از جمله این بازیها برای افزایش ضریب هوشی میتوان به:
- پازل؛
- سودوکو؛
- جدول کلمات متقاطع؛
- بازیهای کارتی اشاره کرد.
۳. مهارتهای ادراک دیداری خود را بالا ببرید
اکثر قریب به اتفاق تستهای آی کیو مهارتهای دیداری را تا حدی ارزیابی میکنند که این موضوع توانایی شما را برای درک و تجسم اشیاء در ذهن افراد را اندازهگیری میکند. با انجام تمرینات مرتبط با این موضوع میتوانید میزان سطح ضریب هوشی خود را بالاتر ببرید.
برخی از بازیهایی که به افزایش ضریب هوشی کمک میکنند عبارتند از:
- بازی ماز؛
- بازیهای مدل سه بعدی؛
- بازیهای چندوجهی.
۴. زبان جدید بیاموزید
یادگیری یک زبان جدید میتواند برای مغز بسیار مفید باشد. پژوهشها ثابت میکند که یادگیری زودهنگام زبان بین ۱۸ تا ۲۴ ماهگی میتواند باعث پیامدهای مثبتی در آینده افراد شود؛ ولی با یادگیری زبان جدید در بزرگسالی نیز میتوانید سطح ضریب هوشی خود را بالاتر ببرید.
۵. کتابهای زیادی بخوانید
مطالعه کتاب چه داستانی چه غیر داستانی میتواند تواناییهای شناختی شما را بهبود ببخشد و باعث رشد مغز شود. این موضوع در کودکان بسیار مشهود است ولی بزرگسالان نیز میتوانند با مطالعه بیشتر کتاب حافظه خود را افزایش دهند. برای این کار فقط کافیست روزانه ۳۰ دقیقه مطالعه کنید.
۶. فعالیتهای کنترل اجرایی را تمرین کنید
توانایی کنترل اجرایی با استدلال ذهنی و حل مسئله همراه است. با تقویت این موضوع میتوانید بهطرز شگفتآوری افزایش ضریب هوشی خود را به عینه ببینید و به خودتان افتخار کنید. برای تقویت این موضوع فقط کافیست برخی از تمرینات را بهطور مرتب انجام دهید؛ که عبارتند از:
- بازیهای کلمهای و شمارش معکوس؛
- بازی چراغ سبز و چراغ قرمز؛
- بازیهای فکری، معمایی و جدول کلمات متقاطع.
۷. مهارتهای ارتباطی خود را بهبود ببخشید
یکی از نظریههای شناخت انسان بر این باور است که شناخت و زبان انسانها از طریف ارتباطات بسیار توسعه مییابد. بزرگسالان میتوانند با انجام برخی بازیها به تقویت مهارتهای ارتباطی خود بپردازند.
۸. ادامه تحصیل دهید
چه از طریق خودآموزی و چه از طریق گذراندن دورههای آموزشی در آموزشگاهها یا دانشگاه، بهراحتی میتوانید ادامه تحصیل دهید و سطح آی کیو خود را بهبود ببخشید. ادامه تحصیل میتواند مهارت حل مسئله و استدلال را بالاتر ببرد. پژوهشها نشان میدهد که به ازای هر سال تحصیلات میتوان امتیاز ضریب هوشی را بین یک تا ۵ امتیاز بالاتر برد.
۹. سبک زندگی سالم داشته باشید
انتخاب درست شما برای سبک زندگی سالم مثل آنچه که میخورید و میزان تحرکی که دارید، میتواند در درازمدت روی سطح آی کیو شما تاثیر مثبت بگذارد. بهعنوان مثال؛ مصرف طولانی مدت الکل میتواند باعث مشکلات حافظه و رژیم غذایی نامناسب میتواند رشد شناختی شما را مختل کند. با داشتن رژیم غذایی سالم و مصرف میوه و سبزیجات فراوان میتوانید به مرور زمان ضریب هوشی خود را افزایش دهید.
ضریب هوشی چطور اندازهگیری میشود؟
آیا ضریب هوشی بالاتر عامل موفقیت در حرفه است؟
روانشناسان و متخصصان بهداشت روان از تستهای استاندارد اندازهگیری آی کیو استفاده میکنند که این تستها میتوانند ضریب هوشی افراد را تا حد زیادی ثابت کنند. برخی از تستهای معروف سنجش هوش عبارتند از:
- آزمون هوش بزرگسالان و کودکان وکسلر؛
- آزمون استنفورد بینه؛
- تست هوش کتل.
به یاد داشته باشید
بهتر است برخی از باورهای اشتباه را کنار بگذارید و فراموش نکنید که با تلاش مستمر میتوانید در هر سنوسالی میزان ضریب هوشی و آی کیو خود را افزایش دهید. تمامی راهکارهایی که ارائه کردیم میتواند در این راه برای شما مفید واقع شوند. شما میتوانید این مقاله را برای دوستان کنجکاوتان که به دنبال افزایش ضریب هوشی هستند، ارسال کنید.
شما بگویید
آیا تاکنون برای افزایش ضریب هوشی خود تلاش کردهاید؟ مطلبی که برای افزایش ضریب هوشی گفتیم برای شما مفید بود؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما و مخاطبان عزیزمان در قسمت دیدگاهها به اشتراک بگذارید.