بهداشت و سلامت

ویروس اچ پی وی HPV؛ همه چیز درباره این ویروس

اچ پی وی چقدر رایج شده؟

ویروس اچ پی وی متأسفانه یکی از رایج‌ترین ویروس‌های قرن حاضر است. این ویروس از خانواده پاپیلوماویروس‌ها است. اچ پی وی یکی از ویروس‌هایی است که از طریق رابطه جنسی به شخص منتقل می‌شود. امروز در این مقاله از مجله معجزه قصد داریم بیشتر درباره این موضوع صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

تعریف کلی از ویروس اچ پی وی

ویروس پاپیلوم انسانی (Human Papillomavirus) یک ویروس عفونی است که عفونت ناشی از آن در بسیاری موارد بدون علائم خاصی است و ۹۰٪ آن‌ها در طی دو سال به طور خودبه‌خود از بین می‌رود. در برخی موارد این ویروس باقی می‌ماند و باعث ایجاد زگیل یا تغییرات زخمی شکل می‌شود. این تغییرات، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم، سرطان واژن، سرطان مقعد، سرطان دهان و سرطان گلو و لوزه را افزایش می‌دهند. به طور کلی این ویروس از طریق ارتباط جنسی، استخرها، آب‌های آلوده، لباس آلوده و از طریق تماس مستقیم بین پوست افراد منتقل می‌شود.

این ویروس دارای ۲۰۰ نوع شناخته شده برای انسان است که بیش از ۴۰ نوع از ویروس اچ پی وی از طریق ارتباط جنسی منتشر می‌شود و به صورت مستقیم در ناحیه مقعد و ناحیه تناسلی عفونت ایجاد می‌کند.

فاکتورهای افزایش ریسک ابتلا به این ویروس، شروع رابطه جنسی از سنین پایین، شرکای جنسی متعدد، سیگار کشیدن و ضعف در عملکرد سیستم ایمنی بدن است. این سویه‌ها به طور مستقیم از طریق ارتباط مستقیم و مداوم پوست به پوست منتشر می‌شوند و نوع رایج این انتقال رابطه جنسی و آب آلوده استخرها است. سویه پرخطر این ویروس حدود پنج درصد از تمام سرطان‌ها در سرتاسر دنیا را ایجاد می‌کنند و بر طبق آمار سالانه ۵۷۰ هزار زن و ۶۰ هزار مرد به بیماری سرطان مرتبط با اچ پی وی مبتلا می‌شوند.

چه کسانی بیشتر در معرض ویروس اچ پی وی قرار دارند؟

ویروس اچ پی وی

بر اساس پژوهش‌های انجام شده از طرف مؤسسه ملی سرطان، تقریبا تمامی افراد فعال جنسی ممکن است در عرض چندماه تا چند سال پس از شروع فعالیت جنسی به ویروس اچ پی وی مبتلا شوند و حدود نیمی از این عفونت‌ها شامل سویه پرخطر این ویروس است.

سیستم ایمنی ما به طور معمول می‌تواند از عهده مدیریت این ویروس بربیاید و بسیاری از آن‌ها ظرف یک تا دو سال بدون ایجاد سرطان از بدن محو می‌شوند.
با این‌حال، سویه‌های پرخطر این ویروس می‌توانند منجر به تغییرات سلولی شوند و در صورت عدم درمان ممکن است به شرایط پیش سرطانی و سرطانی تبدیل شوند. عوامل زیر می‌توانند خطر ابتلا به ویروس اچ پی وی را افزایش دهند:

  • روابط جنسی محافظت‌نشده: رفتارهای جنسی شامل تماس مستقیم، واژینال، مقعدی و دهانی می‌تواند عامل انتقال این ویروس بین افراد شود؛
  • عدم واکسیناسیون: در صورتی که واکسن این ویروس را دریافت نکرده باشید، بدن شما در برابر آن ضعیف‌تر عمل می‌کند؛
  • ضعف در عملکرد سیستم ایمنی بدن: افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف‌تری نسبت به بقیه افراد هستند، خطر ابتلا به این ویروس را بیشتر از بقیه دارند.

علائم اولیه ویروس اچ پی وی چیست؟

نشانه‌های اولیه این ویروس در هر فردی متفاوت است و نمی‌توان نسخه کلی برای همه افراد داد. بسیاری از سویه‌های این ویروس مثل اچ پی وی سویه ۶ از نوع کم خطر محسوب می‌شود و به مرور زمان خودبه‌خود از بین می‌رود؛ این نوع دارای زگیل‌های برجسته گوشتی روی پوست می‌شوند.

سویه پرخطر آن می‌تواند منجر به تغییرات سلولی غیرمتعارف (اغلب با آزمایش پاپ اسمیر تشخیص داده می‌شود) شود که ممکن است در طور زمان منجر به سرطان شود. خارش یا احساس ناراحتی در ناحیه تناسلی، ترشحات واژن یا آلت تناسلی، مفعد، خونریزی (به ویژه حین یا بعد از رابطه جنسی) و ادرار دردناک نیز می‌تواند از علائم ویروس اچ پی وی باشد.

ویروس اچ پی وی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشکان این ویروس را از طریق آزمایش‌های غربالگری تشخص می‌دهند؛ رایج‌ترین انواع آزمایش عبارت است از:

  • آزمایش پاپ اسمیر: این آزمایش شامل جمع‌آوری سلول‌های دهانه رحم برای بررسی تغییرات غیر معمولی است که باعث ایجاد این ویروس می‌شود؛
  • آزمایش دی‌ان‌ای ویروس اچ پی وی: این آزمایش سویه‌های پرخطر این ویروس را در دهانه رحم بررسی می‌کند؛
  • آزمایش بصری: متخصصان در این آزمایش به طور دیداری شروع به آزمایش می‌کنند؛
  • آزمایش بپوسی یا بافت‌برداری: اگر پزشک معالج جواب آزمایش پاپ اسمیر و بصری شما را مثبت اعلام کرد، برای ارزیابی نهایی این آزمایش گرفته می‌شود.

چه زمانی با پزشک متخصص مشورت کنید؟

ویروس اچ پی وی

در صورت مشاهده یکی از علائم زیر هرچه سریع‌تر با پزشک مشورت کنید:

  • رشد غیرمعمول زگیل در ناحیه تناسلی؛
  • خونریزی بعد از رابطه جنسی، بین قاعدگی یا بعد از یائسگی؛
  • درد، خارش یا ناراحتی مداوم در ناحیه تناسلی، مقعد یا گلو؛
  • مشکل در ادرار، تکرر ادرار یا وجود خون در ادرار.

سؤالات رایج و متداول درباره ویروس اچ پی وی

۱. واکسن پیشگیری از ویروس اچ پی وی چه نام دارد؟

واکسن گارداسیل (Gardasil) 

۲. روش‌های پیشگیری از ویروس اچ پی وی چیست؟

استفاده از ابزارهای محافظتی در حین رابطه جنسی، دوری از افرادی که دارای تعداد زیادی پارتنر جنسی هستند، داشتن یک نفر برای ارتباط جنسی، تزریق واکسن گارداسیل، رعایت بهداشت.

۳. واکسن گارداسیل از کدام سویه‌های این ویروس محافظت می‌کند؟

گارداسیل ۹ در برابر عفونت اولیه با انواع اچ‌پی‌وی ۱۶ و ۱۸ که بیشتر باعث خطر ابتلاء به سرطان می‌شود، حفاظت می‌کند؛ همچنین این واکسن می‌تواند بدن را در مقابل اچ‌پی‌وی نوع ۶ و ۱۱ نیز مقاوم کند.

به یاد داشته باشید

متأسفانه در قرن حاضر ویروس اچ‌پی‌وی بسیار رایج شده است. برای جلوگیری از ابتلاء به این نوع ویروس سعی کنید دارای یک پارتنر جنسی باشید و حدالامکان از استخرهای آلوده دوری کنید. این مطلب را برای اطلاع‌رسانی برای دوستان‌تان نیز بفرستید.

شما بگویید

آیا تا به‌حال درباره این ویروس شنیده‌اید؟ آیا از خطرات احتمالی آن باخبر هستید؟ آیا مطلبی که گفتیم برای شما مفید بود؟ لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما و مخاطبان عزیزمان در قسمت دیدگاه‌ها به اشتراک بگذارید.

این مطلب چطور بود؟

5 / 5. 1

منبع
healthline

الهه زینالی

معجزه هنوز هم اتفاق میفته، ایمان داشته باش.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا